Peti decembar će u našoj školi ostati zapamćen kao dan kada smo ugostili Njegovu ekselenciju Michael J. Murphy-ja, američkog ambasadora za Bosnu i Hercegovinu a povod za njegovu posjetu je rad učenika u projektu CHAMPS- Children Against Mines Project. Projekat CHAMPS je prisutan u Bosni I Hercegovini još od 2014. godine te djeluje u 6 škola, a naša škola je jedna od njih, uz angažman nastavnice engleskog jezika, Larisa Jahić.Cilj projekta jeste podizanje svijesti o opasnostima od NUS-a i mina, prenošenje stečenih znanja vršnjacima u SAD, koji u svojim školama organizuju različite aktivnosti kako bi prikupili novac za finansiranje proteza za civilne žrtve rata u BiH. Projekat takođe finansira Vlada SAD-a i The Marshall Legacy Institute.

Jednom mjesečno učenici članovi CHAMPS-a razgovaraju sa svojim vršnjacima u osnovnim školama u SAD-u te se, pored razgovora u NUS-u, govori o hobijima, praznicima, kulturi, kulturno-historijskim znamenitostima, tradiciji itd.

MDDC- Mine Detection Dog Center Sarajevo provodi projekat u djelo obezbjeđujući kvalitetne proteze kako bi osobe s invaliditetom bile u mogućnosti da vode aktivan život bez boli i nelagode.

Prijem je otvorila direktorica škole, poželivši gostima dobrodošlicu, a također je ispred kolektiva Škole uručila simboličan poklon uvaženom Ambasadoru – Zvekir-dio bosanskohercegovačke kulture.

Prezentiran je i fantastičan video o školi i svim aktivnostima u okviru nastavnog procesa. Moramo istaknuti trud, ideju i kreaciju našeg učenika Feđe koji je ujedno i režiser i producent ovog malog remek-djela.

Ugostili smo učenike i nastavnicu Anu iz Katoličkog školskog centra, takođe članove CHAMPS-a te zajedno otpjevali pjesmu “Djeca su ukras svijeta” a učenici naše škole su kroz CHAMPS igrokaz pokazali zavidno znanje o NUS-u i opasnostima koje vrebaju na područjima koja su bila zahvaćena ratom.

Prisutan je bio i Goran Dizdarević, koji je sa 13 godina ostao bez desne noge. Zahvaljujući projektu CHAMPS i donatorima projekta Goran je danas osoba koja ne poznaje granice. Svojom životnom pričom koju je podijelio sa učenicima je otvorio nove vidike, udario temelje nove motivacije te nadahnuo učenike da mogu ostvariti sve što požele samo ako to istinski žele.

Marija Trlin, voditeljica projekta CHAMPS je ispred Centra za obuku pasa-MDDC prezentirala video o CHAMPS-u te njegovom utjecaju na žrtve mina I NUS-a I njihov život poslije upotrebe novih prostetskih pomagala.

Budne oči North Mianus škole iz Connecticuta su putem video linka pratile program. Nakon završetka zvaničnog dijela uslijedio je kratki razgovor između radoznalih učenika iz SAD-a i naših učenika.

Njegova Ekselencija, ambasador je izrazio želju da porazgovara sa učenicima, članovima projekta CHAMPS. Ambasador je bio oduševljen učenicima, njihovim konstruktivnim pitanjima kao i zavidnim znanjem I poznavanjem engleskog jezika.