Naša škola ‘Mehmedalija Mak Dizdar’, u petak,26.04.2024.godine je, Svečanom akademijom ‘Zar već 50, rekti?’ u Gradskoj vijećnici, obilježila 50 godina postojanja.

Uz prisustvo brojnih zvanica, predstavnika Ministarstva za odgoj i obrazovanje i direktorice IRPO-a, diplomatskog kora, zvaničnika Kantona Sarajevo, gradonačelnika Općine Bled, predstavnice Općine Novi Grad, Ambasadora Države Palestine i zamjenika Ambasadora Republike Slovačke, kao i delegacija partnerskih škola iz Bleda, Kranja, Radovljice, Pala,Stoca, Beograda i Novog Pazara, svečanom programu uz brojne goste, prisustvovali su i učestvovali i sadašnji i bivši učenici naše škole

Tu su bili i članovi duvačkog i gudačkog orkestra Srednje muzičke škole, čanovi hora Osnovne muzičke i baletske škole “Novo Sarajevo”, studenti Muzičke akademije, Vokalna grupa “Corona”, članica baleta Narodnog pozorišta, članica Kluba ritmičke gimnastike “Željezničar”, gitarista Boško Jović, kao i naš roditelj i bivši učenik, Emir Ovčina, u ulozi voditelja Akademije.

Bila je ovo i prilika za okupljanje prve generacije ove škole, bivših učenika koji su 1974. godine upisali ovu školu koja je tada nosila naziv OŠ ‘Živko Jošilo’, kao i penzionisane koleginice i kolege.

Neizmjernu zahvalnost dugujemo brojnim sponzorima koji su nam bili podrška i učinili da naša hrabra zamisao bude i realizovana.