I ove godine smo u povodu Dana Evrope, a uz Saglasnost Ministarstva za odgoj i obrazovanje KS, boravili u posjeti partnerskim školama iz Radovljice i Bleda, Slovenija.

Tokom Studijskog putovanja koje je trajalo od 8. do 11. maja, učestvovali smo u manifestaciji pod nazivom „Europska vas“, na kojoj, pored djece iz BiH, učestvuju i djeca iz Slovenije kao zemlje domaćina, te drugih evrpskih zemalja.

Ideja Evropskog sela je promocija različitih kultura, bogatstva različitosti, a time i prihvaćanje i poštivanje različitosti te jačanje svijesti o vlastitim korijenima.

Projekt Evropsko selo usmjeren je na mlade koji kreativno upoznaju druge kulture, kuhinju, običaje, navike, muziku, posebnosti, jezik, ukratko, upoznaju način života zemalja Evropske unije.

Učenici i nastavnici naše škole su bili ambasadori grada Sarajeva i Bosne i Hercegovine.

Radovljicom su odjekivali zvuci sevdalinke, kao naše prepoznatljive narodne pjesme, koja predstavlja jedinstven muzički izraz u Bosni i Hercegovini.

Delegacija naše škole i direktorica škole iz Bleda, Tanje Muler, također su imali upriličen prijem kod načelnika Bleda, Antona Mežana, kada smo dogovorili dalje korake o zajedničkim aktivnostima naših partnerskih škola.