U povodu Dana Evrope, naši učenici iz Osnovne škole “Mehmedalija Mak Dizdar” zajedno s vršnjacima iz Osnovne škole “Pale”, boravili su u posjeti školarcima iz Radovljice, Sloveniji.

Tokom posjete koja je trajala od 11. do 13. maja, učestvovali smo u manifestaciji pod nazivom „Europska vas“, na kojoj, pored djece iz BiH, učestvuju i djeca iz Slovenije kao zemlje domaćina, te drugih evrpskih zemalja.

Ideja Evropskog sela je promocija različitih kultura, bogatstva različitosti, a time i prihvaćanje i poštivanje različitosti te jačanje svijesti o vlastitim korijenima.

Projekt Evropsko selo usmjeren je na mlade koji kreativno upoznaju druge kulture, kuhinju, običaje, navike, muziku, posebnosti, jezik, ukratko, upoznaju način života zemalja Evropske unije.

Naše dvije škole su zajedno predstavljale kulturu i tradiciju naših naroda u BiH, a učešće je uzelo 40 učenika, 6 nastavnika i oba direktora.

Radovljicom su odjekivali zvuci sevdalinke, kao naše prepoznatljive narodne pjesme, koja predstavlja jedinstven muzički izraz u Bosni i Hercegovini.