U petak, 13.09.2019., učenici od V-IX razreda, njih 210, sa svojim nastavnicima, pedagogicom i direktoricom škole, su realizovali Studijsku posjetu Stocu.
Srdačno se zahvaljujem direktoru škole, gospodinu Ademu Haracicu, na toploj dobrodoslici našim predstavnicima Vijeća učenika i uposlenika.
Velike zahvale upućujem našem domaćinu i organizatoru obilaska historijskih i turističkih znamenitosti Stoca, kao i predsjedniku VR Osnovne škole Stolac, gosp. Anelu Šatoru, na odličnoj organizaciji i koordinaciji, da grupa od 210 učenika i 20 uposlenika, uživa u svim znamenitostima i ljepotama Stoca i Bregave.

Trvđava je bila jedan od nasih ciljeva, tvrđava koju je izgradio bizantski car Konstantin i sa koje se pruža prelijep pogled na ovaj čarobni gradić. Nakon kratke pauze, obilazimo Makovu hižu – repliku Makove kuće u kojoj smo našli mnoštvo zanimljivosti koje su nam približile Makovu motiviranost i težnju za nekom novom-starom pričom o stećcima, o domovini. Stećke smo vidjeli i čuli dosta zanimljivosti o njima u samoj Radimlji. Na njima su razni motivi, a neki od njih su ljudi koji se drže za ruke i igraju u kolu.
Nadamo se da ćemo se i mi čvrsto držati za ruke i zajedno doći do neke nove nekropole, do neke druge hiže.
Radujemo se uzvratnoj posjeti našoj školi i gradu, i početka jedne lijepe suradnje i prijateljstva, izmedju naše dvije škole, ali i naša dva lijepa i posebna grada.