Ekskurzija za učenike devetog razreda u školskoj 2018/19. godini realizirana je u periodu od 17. 10. do 20. 10. 2018. godine, i to na relaciji Sarajevo-Blagaj-Neum.Od ukupno 35 učenika devetog razreda, njih 29 išlo je na ekskurziju u pratnji svojih razrednica Novalić Rašele i Mekić Nermane. Grupi naših učenika pridružilo se još i 12 učenika devetog razreda iz OŠ „Aneks“ sa svojom razrednicom Behlulović Selmom.

Polazak ispred Istiklal džamije bio je u 8:00 h, a programom ekskurzije prvi dan predviđene su posjete Muzeju „Bitka na Neretvi“ u Jablanici, starom dijelu grada Mostara i njegovim kulturno-historijskim znamenitostima.

U poslijepodnevnim satima bio je dolazak u Blagaj i smještanje u Hotel „Ada“. Do večere učenici su boravili na sportskim terenima hotela, a nakon toga imali su disko veče.Drugi dan obuhvatao je posjetu Hutovom blatu i vožnju brodicama. U večernjim satima stižu u Neum, gdje nakon smještaja i večere u Hotelu „Zenit“, imaju disko veče.

Treći dan realiziran je jednodnevni izlet u Dubrovnik, a u poslijepodnevnim satima učenici imaju slobodne aktivnosti na sportskim terenima. I treću noć, nakon večere, učenici provode u disku koji se nalazi u sklopu hotela.

Poslije ručka, četvrti dan, bilo je napuštanjee hotela i nastavak puta prema vodopadu Kravice, gdje je nakon predaha i odmora nastavljen put prema Sarajevu uz pauze u Počitelju i Jablanici.

U Sarajevo, pred Istiklal džamiju stigli su u 20:30 h.Sadržaj ekskurzije, kao i ciljevi i zadaci utvrđeni Izvedbenim planom i programom, kao i pravilima i principima predviđenim Etičkim kodeksom, realizirani su u cjelosti.Smatramo da program ekskurzije zaslužuje najveću ocjenu, da su učenici, osim što su uživali u ponuđenim sadržajima, dosta i naučili o svojoj domovini.